És un fet que vivim en una societat complexa, diversa i globalitzada, en la qual les persones experimentem diverses formes de satisfacció personal per accedir al coneixement i la cultura. Aquesta visió suposa avançar cap a la personalització de l’aprenentatge, entesa com la reestructuració del procés educatiu, en les maneres d’aprendre, d’ensenyar, d’avaluar, i de construir relacions educatives, amb l’objectiu d’optimitzar l’experiència formativa de tots i cadascun dels aprenents, potenciant la seva implicació activa en el procés d’aprenentatge i el desenvolupament personal. Més enllà de l’ús de les plataformes educatives i de com organitzem les eines, els recursos i les nostres xarxes personals d’aprenentatge, ens interessa avançar cap a un model d’empoderament dels aprenents, en el sentit de presa de consciència i d’organització autònoma que enforteixi les seves capacitats i accions formatives.
La personalització de l’aprenentatge. Cap a l’empoderament de l’aprenent

Marta Marimon
El temps psicològic en la personalització de l’aprenentatge: Orientació temporal i mono-policronia
Més enllà dels estils d’aprenentatge que poden mostrar un enfocament passiu o receptiu en el procés d’aprendre es pot considerar que, des de la perspectiva psicològica, els individus mostren unes tendències o preferències en la manera d’aprendre, preferències que poden haver estat més o menys construïdes en funció de la perspectiva teòrica explicativa que ragui subjacent. S’emmarquen les aportacions d’aquesta contribució en la construcció del temps psicològic personal, per tant, es parla des de la comprensió i la interpretació del temps personal fent relació al temps social i del seu rol i influència en la personalització de l’aprenentatge.

Elena Barberà
Los Entornos Personales de Aprendizaje y la personalización social del aprendizaje, el verdadero reto adaptativo
En esta ponencia pretendemos abordar de forma crítica y práctica algunos de los interrogantes que se han venido obviando sistemáticamente en este camino, teniendo en cuenta las formas que la personalización ha ido tomando a lo largo de la historia y llamando la atención especialmente sobre hasta qué punto esa personalización pretende emancipar a las personas, empoderar a los grupos sociales o hacer más eficientes los sistemas de producción.

Linda Castañeda
Aprenents autònoms en contextos personalitzats: with a little help from technology
La ponència presenta com la tecnologia ens facilita eines i recursos que permeten agrupar i analitzar el conjunt d’evidències i comportaments que genera el propi alumne al llarg del seu procés d’aprenentatge. La recopilació d’aquestes evidències i l’anàlisi de les dades generades pot esdevenir en una valuosa informació que permeti als professors dissenyar processos d’aprenentatge personalitzats per a l’alumne, d’acord a les seves capacitats. Es presentaran casos d’aplicació de les eines d’e-portfoli com un mecanisme de recollida autònoma per part de l’alumne de les nombroses evidències d’aprenentatge generades amb l’ús de dispositius a l’aula, i com aquests e-portfolis esdevenen eines de gran utilitat per dissenyar processos d’aprenentatge més adaptats al propi alumne en cursos posteriors. Per últim, es farà referència a com les eines d’analítica de dades associades a l’aprenentatge i com el concepte “learning intelligence” permet a professors i equips directius disposar d’informació de suport a la presa de decisions de caire acadèmic i a la definició de processos d’aprenentatge personalitzats.

Ramon Martí
Una experiència al voltant dels entorns personals d’aprenentatge en el marc dels estudis de Traducció
La possibilitat de fer visibles els recursos informals extraacadèmics que l’estudiant fa servir en el seu aprenentatge, de manera que es puguin compartir en un entorn acadèmic formal, és un repte per a les institucions educatives. Aquests recursos constitueixen el que s’ha anomenat entorn personal d’aprenentatge (o PLE, de l’anglès personal learning environment); en aquest treball es presenta una proposta en l’àmbit de la formació de traductors (dins del grau en Llengües Aplicades i Traducció de la UVic-UCC) que inclou l’aprofitament compartit dels entorns personals dels estudiants.
