El dispositius mòbils estan substituint els ordinadors dels nostres estudiants. El que va començar com una opció per a l’accessibilitat o la comoditat en les seves vides personals, avui s’ha convertit en un instrument per a la comunicació i l’aprenentatge en qualsevol moment i en qualsevol lloc.
Apps: de l’educació infantil a l’aprenentatge ubic
Anàlisi de la qualitat i adequació del disseny interactiu de les “millors” apps educatives infantils
Es presenten les principals conclusions d’una sèrie d’estudis portats a terme entre el 2014 i el 2016 sobre la qualitat de les Apps (aplicacions per a dispositius mòbils, smartphones i tablets) dissenyades per a la primera infància (0-8 anys). L’enorme oferta i varietat existent de apps per a infants constitueix un repte per als educadors i genera dubtes en relació a la qualitat d’aquestes aplicacions.Quan es qüestiona sobre la qualitat dels recursos interactius per a la primera infància, què s’entèn per qualitat? i quines són les fonts disponibles en les que els educadors poden fonamentar les seves seleccions?

Lucrezia Crescenzi

Mariona Grané
Gestió del coneixement i formació ubicua
Les tecnologies mòbils i ubiqües estan prenent un paper important entre els joves, tot i utilitzar aquests dispositius de manera heterogènia i majoritàriament per finalitats personals. Els joves són més propensos a tenir un telèfon mòbil que a tenir un ordinador de sobretaula. Pel que fa l’àmbit acadèmic, a la universitat són poques les experiències relacionades amb els dispositius ubics, tot i que els joves estiguin predisposats a utilitzar aquestes eines digitals. Aquest perfil d’universitaris, quan accedeix al món laboral, segueix una tendència similar. L’ús d’aquesta tecnologia ubiqua es veu limitada a l’àmbit personal. La gestió del coneixement i la formació associada no aprofiten les possibilitats que tecnologia i renovació generacional podrien permetre.

José Manuel Moral

Marta López
Aprenentatge ubic vs. Aprenentatge en xarxa
Si la Web 2.0 va ser la web social i podíem pensar que el seu referent educatiu és l’Aprenentatge en Xarxa, la Web 4.0 s’està associant amb la realitat augmentada i el seu referent educatiu seria l’aprenentatge ubic. L’objectiu d’aquesta contribució és analitzar com ambdues conflueixen en la creació de PLEs augmentats.
