És evident que l’educació està canviant a un ritme vertiginós en els darrers anys. Cada cop pren més força la idea de personalitzar l’aprenentatge. Pot ser per això seria convenient parlar més de centres d’aprenentatge que no pas centres educatius o d’ensenyament. Metodologies com l’aprenentatge basat en problemes, el treball per projectes o la classe inversa estan prenent protagonisme. Entre aquestes metodologies trobem la gamificació que proposa fer viure experiències de joc posant a l’alumne al centre de l’acció educativa. Aquest simposi proposa desvetllar alguns secrets, resoldre dubtes i oferir exemples i recursos per poder aplicar la gamificació a les nostres aules.
Gamificació de l’aprenentatge

David Codina
Transformar l’educació a través del poder de jugar
L’objectiu final d’aquesta ponència que es presenta en format de vídeo és el d’explicar com es pot transformar l’educació a través dels principis que fan dels jocs i del fet de jugar realment emocionants. La ponència dibuixa el marc de relació entre joc i aprenentatge i mostra les diferents maneres de relacionar-se d’aquests dos conceptes: experiències de joc, experiències que són com un joc i experiències gamificades. Finalment, es desvetllen els 5 secrets per aconseguir un bon aprenentatge basat en el joc.

Ross Flatt
Què és un disseny educatiu gamificat?

Oriol Ripoll
Experiència de joc amb Isaac Asimov a primària i secundària
“Aquest curs 2015-16 he fet de voluntari a l’Escola Carrilet de Palafrugell, on amb els nens de 5è de primària hem fet: Scratch, robòtica i em quedava preparar el material pel tercer trimestre on tocava App Inventor. És aquí que improviso la meva primera gamificació ‘Jo Robot’. Només amb un parell de sessions veig l’entusiasme amb que els nens treballen i m’engresco a preparar: una altre gamificació per secundària, on imparteixo classe com a professor de tecnologia La Fundació serà un resum de tot el treballat durant el curs”.

David Llamas
Algunes eines que ens poden ajudar a gamificar l’aprenentatge
Aquesta ponència es centra en destacar algunes eines que ens poden ser útils a l’hora de gamificar. I ho fa agrupant-les en 6 tipus diferents: llibres, aplicacions de pregunta-resposta, plataformes, eines que ens donen un cop de mà a l’hora de crear narrativa, aplicacions per crear col·leccions i cartes i, finalment, l’eina més important de totes: les persones. No pretén pas ser una tria exhaustiva ni imprescindible. Simplement es pretén donar alguna orientació per facilitar que els docents s’endinsin dins el món de la gamificació.
