El vídeo s’està utilitzant àmpliament en la formació inicial i contínua per analitzar la pràctica. El desenvolupament de la tecnologia audiovisual ha permès capturar l’actuació professional en la seva complexitat i autenticitat. Una visió crítica ens permet valorar les seves potencialitats i limitacions i la necessitat de disposar d’ambients educatius ben conceptualitzats pel seu aprofitament.
Vídeo i form@ció II > Investigació i experiències en educació superior
Anàlisi videogràfica de l’actuació docent des dels “Gests Professionals” de Bucheton i Soulé (2009)
L’anàlisi videogràfica de l’acció pot ser una estratègia adequada en la formació per a la docència. Entre uns altres, Abell i Cennamo (2004), Goldman (2007) han argumentat les possibilitats del vídeo en la formació inicial per observar, activar, dirigir i aplicar coneixements de forma significativa en ambients formatius ben conceptualitzats.
Ens interessem per les anàlisi videogràfiques d’estudiants de “bachelor” d’educació primària, en modalitat dual, i els contraposem amb els realitzats per docents experts. Constatem que la mobilització de models i instruments en la formació inicial afavoreix una mirada més productiva sobre l’actuació docent. L’anàlisi videogràfica mitjançant la videoanotació és una estratègia adequada per al desenvolupament d’un pensament professional.

Jordi Coiduras
Observació videogràfica de la comunicació en la formació del professorat
Dins d’aquest simposi presentem estratègies observacionals per estudiar la fluïdesa comunicativa paraverbal i verbal dels docents en formació mitjançant el vídeo a partir d’un estudi que pretén: (1)identificar els gestos cinèsics i comportaments proxèmics dels professors d’educació física, (2)comparar els estils docents comunicatius de professors principiants i experts.
Vuit professors d’escola primària (quatre principiants i quatre professors experts), amb un total de vint-quatre sessions, van ser observats usant un sistema d’Observació de la Comunicació Paraverbal (SOCOP; Castañer, 2009; Castañer, et al., 2013). Cada dimensió amb els seus criteris conté diverses categories que són exhaustives i mútuament excloents. Els comportaments comunicatius van ser registrats en vídeo i analitzats amb aquestes categories usant el programari LINX (Gabín, Camerino, Castañer, Anguera, 2012). Les dades van ser importades al programari THEME (Magnusson, 2005) per obtenir patrons temporals (T-Patterns) sobre els estils docents d’aquests professors en formació que ens va permetre millorar la seva formació inicial.

Oleguer Camerino
Différents usages de la vidéoformation: potentiels et limites
En aquest simposi, identificarem les possibilitats en termes d’aprenentatge així com els límits de l’ús de vídeos en formació, distingint les tres maneres més utilitzats: a)veure i comentar vídeos sobre la pràctica professional de mestres desconeguts, b)veure i comentar el vídeo de la pràctica de companys i c)veure i comentar la seva pròpia activitat a l’aula a partir d’un enregistrament de vídeo.

Serge Leblanc
